Konstverket
 
   
  Blatte de Luxe är fortsättningen av den linje arbeten med text i det offentliga rummet (Strindbergcitat i Drottninggatan, Noréncitat på gatuskyltar mm) som kännetecknar FA+. Att ge utmärkelser känns igen ifrån verket And The Winner Is. där FA+ gjorde the Scandinavian Poetry Contest.
  Idén om att göra ett varumärke utvecklades under arbetet med ett konstverk till utställningen Svenska Hjärtan som problematiserade svenskheten på Moderna Museet år 2004.
  Den naturtrogna dockan föreställande Gustavo bär ett varumärke gjort av och för honom och dockan föreställande Dogge bär en keps med ett märke tillverkat av honom själv (Moderna Museet äger nu verket FA+TLK).
 

En del i framställningen av verket Blatte de Luxe sker genom en begränsad upplaga av numrerade och signerade t-shirts, toppar och jackor. Genom dessa kläder sprids budskapet att det är är en Lyx att vara blatte vidare till gatorna. Tonvikten av verket ligger dock i prisutdelning till ett tiotal svenskar för att just de för många definierar vad denna lyx består av. Nomineringen sker främst genom en hemsida vars adress sprids frekvent så att vem som helst kan föreslå, och därigenom definiera vad en Blatte de Luxe är för dem.
Ur FA+ uppmaning att nominera: En Blatte de Luxe blundar inte för att det finns en hård verklighet för många och som i sin verksamhet gör något som kommer andra till godo. Priset går till goda förebilder, personer som inte blundar eller tyst tittar på, utan agerar och gör något som sätter spår och förändrar en många gånger hård verklighet!

  Projektet kan beskrivas som ett kollaborativt och relationistiskt multimedialt verk. Praktiskt taget alla tekniker och medier är inkluderade (performance, tryck, foto, video, medverkande/interaktion med publiken – etc etc). Publiken och medverkande sprider verket på gatorna långt efter att projektet har tagit slut genom att använda kläderna.
  Film om eventet är i full planering samt en samlingskiva och kanske ett årligt återkommande av galan/utmärkelsen och ytterligare kollektioner av kläder…..vem vet?
  Tillbaka