Pristagarna 2008
 
Vård
Almaz Yemanebrahn
Almaz

Vårt vackra land innehåller alldeles för mycket ensamhet och sorg. Det drabbar de äldre värst. Många går till graven helt ensamma, och innan har många av dem inte fått en värdig sista stund. Det är allas vår uppgift att ändra på det. Vi kommer nämligen också att hamna där, vi kommer också att möta ålderns vinter. Men den kan förvandlas till vår. Med små medel, kärlek till sin medmänniska och en tro på att göra gott har vår pristagare bevisat att man kan förändra också i något så inarbetat som den svenska äldrevården.

FOTO

Samhälle
América Vera Zavala
América

Något behövde göras. Ungdomarna hade fått nog av orättvisorna. Det låter som en klyscha – som taget ur en Hollywoodfilm. Både filmer och klyschor är skapade i verklighet. Vår pristagare var med och startade en organisation som av vissa blev hånad, av andra uppskattad och av en stor del fruktad. Vinnaren i kategorin Samhälle blev det svenska Attacs ansikte, inte bara ett vackert sådant utan också ett skarpt, klipskt och viljestarkt.

http://www.americavz.com/

FOTO

Litteratur
Azar Malhoujian
Azar

Vad händer med en människa på flykt? Vilka är flyktingarna som enligt lagen ska kallas asylsökande? Det har det senaste året getts ut tre böcker på de större förlagen i Sverige om asylsökande, ingen av dem har skrivits av någon som själv flytt. Någon som själv upplevt flykten, livet i exil, återvändandet, krockarna, mötena – kärlek och hat. Det har vår pristagare, flera gånger, hennes senaste bok ”Vi lyser som guld” reportage om zoroastrier i exil betraktas som en av de bästa i den genren.

http://www.azar.se/

Sport
Blatte United
Blatte United

Många svenska ungdomar flyttar utomlands för att pröva sina vingar, utbilda sig, göra karriär eller för att de har blivit kära. Oavsett var de härstammar ifrån; Rosengård, Södertälje eller Djursholm så saknar de kanelbullar, lakrits och kaviar. Alla har de en liten Kalle i sig. Och precis som i Kristina från Duvemåla så umgås de gärna med andra svenskar. Våra pristagare började träffas sporadiskt några dagar i veckan, och det på självaste Manhattan. Som alla andra svenskar bildade de sedan en förening. Men våga inte kalla den en invandrarförening.

http://blatteunited.ning.com/

FOTO

Journalistik
Farzad - Radio Ayeneh
Ali Reza

Det många inte känner till är att det finns svenska radiokanaler som sänder över hela världen. De har långt fler lyssnare än p1, med det inte sagt att Sveriges Radio skulle vara sämre. Men dessa kanaler gör en annan sorts journalistik, de vågar gå vidare och inte stanna efter att det så kallade scoopet publicerats, utan de vill och gör. De låter de drabbade få upprättelse. Det de säger kommer ifrån hjärtat, de läser inte bara vad någon annan gjort utan de ÄR nyheten.

97,3 MHZ Stockholm / http://www.radioayeneh.se/

Radio Ayenehs programledare Farzad representerades av 2007 års pristagare i kategorin Teater Ali-Reza Modjallal

Dokumentär
Nabila Abdul Fattah
Nabila

Från att ha varit objektet till att ha blivit subjektet. För några år sedan gjordes en dokumentärfilm om en ung tjej från Göteborg. Man fick följa henne i det svenska familjehemmet men också i sökandet efter sina rötter. Hon reste till Mellanöstern för att finna sig själv och förstå folk runtomkring henne här i Sverige. Dokumentärfilmen skördade framgång över hela världen och vann många priser. Huvudrollsinnehavaren stannade inte där. Hon tog över och blev krönikör. Hon hade ju så mycket mer att ge, att säga och - gör det.

http://nabila.wordsilah.com/#home / http://www.nabila.se/

FOTO

Medmänniskan
Rosa Taikon
Rosa

Våra pristagare, är alla, var och en, och som grupp medmänniskor. Det är därför vi för tredje året i rad arrangerar Blatte de luxe, vi vill lyfta fram personer som viger sitt liv, åtminstone en stor del av det, för andra. I år instiftar vi en ny kategori, ett pris som går till MEDMÄNNISKAN, priset heter därefter ”MEDMÄNNISKAN”.
Vi har sökt och funnit vår buse. Genom att jävlas, stånkas, trilskas, fajtas, kramas och aldrig ge upp har hon under närmare sextio år kämpat för sin - men också alla andra minoriteters rätt till existens. Till hennes verk hör bling-bling smycken men också silversmide av högsta konstnärliga värde. Systerns och hennes böcker har haft inflytande på den ena svenska generationen efter den andra. Tidlösa ark som avslöjar en samtida svensk historia som annars hade fallit i glömska. Mina damer och herrar, tjejer och grabbar, MEDMÄNNISKOR, vi har tagit oss äran att få utnämna Sveriges Grand Old Lady Rosa Taikon till MEDMÄNNISKAN.

FOTO

Politik
Tasso Stafilidis
Tasso

Allt är politik, heter ordspråket. Det stämmer. Allt är politik. Men hur många lyckas egentligen förändra på den verkliga politiska banan, i riksdagen? Han var, och är även nu när han lämnat riksdagen, tongivande för minoriteter; sexuella, kulturella som etniska. Om inte annat så satte han färg på det annars så grå Rosenbad. Självklart tar inte det udden av hans verk.

http://www.tasso.nu/

FOTO

Samhälle

United Generation
Simon Underwood och Omran Ismail

De fick nog av att deras vänner sågs som kriminella. Att det stannade där. De ville ge en nyanserad bild av den verklighet som för dem blev främmande när den illustrerades av någon utifrån. Inget är svart eller vitt, det är alltid svart och vitt. Pristagarna bevisar även, och ännu en gång, att man kan jobba av den enkla anledningen att man gillar den andra. Det är inte fult att jobba ideellt, det är ädelt.

http://www.unitedg.se/

FOTO

   
 

Det vi sa 2007 gäller även för 2008:

Vi FA+ (Ingrid Falk & Gustavo Aguerre) vill tacka från vårt hjärta till var och en av de tusentals av er som nominerade och röstade på sin favoritblatte, sina favoritmedmänniskor. Det var en fascinerande resa präglad av kärlek, engagemang och respekt. Alla nomineringar gick i djupet just för det arbete dessa människor gör och inte för hur de ser ut. Människor, de allra flesta, som arbetar på alla plan, stort eller litet för att förbättra situationen i vårt samhälle - Notera att ingen superstar idrottare eller självgod kändis blev nominerade vilket betyder att alla som nominerade gjorde det på allvar, med humor men på riktigt.
Ni gjorde att The Blatte de Luxe Awards Gala blev bokstavligen på riktigt.

För tredje år i rad Galan blev en fantastisk succé präglad av mänskligt värme tack vare er och konferenciererna Sam Carlquist, Lisa Rennerstedt, Ametist och kvällens musikprogram som syddes ihop av The Salazar Brothers. Publik, artister och alla medhjälpare ni alla gjorde detta möjligt, ett stort TACK!

FOTO

FA+

   
  Pristagarna 2007
  Pristagarna 2006
  Tillbaka